Fietsen. Ja! Het weer lonkt in Medemblik. De zon schijnt en er zijn ook wolken, maar niets dreigends. Naar verwachting zal het niet gaan regenen. Er waait een matig windje uit het zuidwesten. Dat komt mooi uit, want dan kan ik richting Hoorn fietsen.

IMG_0249Dus hup de hippe lycra wielrenkleren aan, helm op, zonnebril op. Bidon vullen met water. De app op mijn Iphone gereed zetten om mijn gemiddelde snelheid te meten. Dat is tenslotte belangrijk! Een rit moet natuurlijk wel op Facebook gedeeld kunnen worden, anders bestaat deze niet. Dat werkt tegenwoordig zo.

Oeh…. terwijl ik dat schrijf denk ik: ik ben dus al zo oud dat ik bedenk hoe “het vroeger ging”. Dat het tegenwoordig heel anders gaat. Vroeger had je ook niet van die stoere mountainbikes, zo één waar ik nu ook op rond fiets. Zo licht dat bij een beetje zijwind je voortdurend moet opletten dat je niet de berm in geblazen wordt maar zo stevig dat je er een stenen trap mee kunt af fietsen zonder blijvende schade aan je fiets. Vroeger waren er ook geen E-bikes. Van die fietsen, waar meestal oudere meneren of mevrouwen heel ontspannen op trappen; wind of geen wind, en ik me het laplazarus moet trappen om ze in te halen. Ik kan het tenslotte niet op me laten zitten om me door een bijna of geheel bejaarde in te laten halen terwijl ik zo flitsend gekleed op mijn razendsnelle, lichte en stoere mountainbike fiets?

Maar goed. Gereed dus voor een fietsrondje. Strategischerwijs rijd ik eerst tegen de wind in. Als ik dan moe en kapot getrapt ben, zo ergens op de helft, dan heb ik alleen nog maar de wind in de rug. Dat vind ik dan wel eens verdiend; de wind in de rug te hebben.

De schoenen klikken in de pedalen. Vast. Ik trap rondjes en ik vertrek, natuurlijk met een relevante snelheid, want om op Facebook nog te kunnen verschijnen, moet ik natuurlijk wel een redelijke tijd neerzetten en voldoende caIMG_0586lorieën weg hebben getrapt.

Ik vind fietsen zo prettig, omdat ik me zo’n beetje alleen waan met het landschap om me heen. De auto’s, fietsen, wandelaars enzovoorts worden deel van dat landschap. Of ze er altijd waren en het volstrekt logisch is dat ze daar zo zijn.

Zeker als de hemel beschilderd is met wolken in allerlei kleuren en vormen, vormt zich voor me een schouwspel waar ik me helemaal in kan verdiepen. Dat alles terwijl ik onvervaard mijn tempo bewaak. Vanzelfsprekend.

Die hemel, tja…. ik kijk er soms naar en vermoed dan de inmenging van een inmiddels overleden kunstenaar die zijn kwasten wild en vol bravoure langs het hemelsblauw trekt. Het lijkt soms of deze ook de bijbehorende geuren rondstrooit zodat het plaatje compleet is. Prachtig en ik geniet er ten volle van.

Zo fietsendervoort komen er ook telkens allerhande mijmeringen voorbij.

Fietsendervoort. Dat woord leg ik uit. Het is een Patrickiaanse verbastering van iets dat Westfries lijkt. Ik vind het gewoon een leuk woord eigenlijk. Gezien het feit dat ik koning, keizer en admiraal ben op dit blog, bepaal ik lekker welke woorden ik gebruik.

Fietsendervoort dus die mijmeringen.

Zo ook nu over de dans van het leven. Die soms oneindig lang leek en op andere momenten zo voorbij lijkt te kunnen zijn. Die dans die soms struikelt en dan weer op staat. Valt, maar telkens; wat er ook gebeurt weer opstaat. Soms dacht ik dat het leven aan het dansen was, maar ik ontdekte dat de dans het leven zelf is. Dat het niet gaat om waar de dans je heen brengt, maar om het beleven van de dans op dat moment. Duurde even voor ik dat begreep en nog… nog is het soms te lastig om niet mezelf af te vragen waar het heen gaat en waardoor ik hier nu zo terecht kwam in die dans.

Ondertussen, terwijl ik zo wat mijmer, vliegt de ene na de andere kilometer onder mijn wielen door. Lekker met het gezicht in de wind.

Fietsendervoort. Die dans he? Dansend door het leven, de dans van het leven. Dat dansen terwijl ik fiets is nog best ingewikkeld. Evengoed gaat me dat wonderwel af. Vandaag. Hoe dat morgen is, weet ik niet.

Fietsendervoort, dansend door het leven, levend in de dans. We komen er vanzelf achter.

 

 

Fietsendervoort

2 gedachten over “Fietsendervoort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *