Soms vraag ik mezelf wel eens af: “wat is nu eigenlijk dat kerstgevoel, die kerstgedachte?”

Ik denk wel eens, dat een belangrijk onderdeel van het kerstgevoel ontstaat door de sneeuw-groen-rode-feelgood-kerstfilms. In veel programma’s op televisie worden we herinnerd aan hoe Kerst zou moeten zijn volgens de makers van die programma’s. Het gaat over delen, over samenzijn, over geven: vaak zelfs op magische wijze. De fantasiefilms vliegen om de oren tijdens Kerst.

Maar hoe lastig is het om een eigen gevoel te krijgen over Kerst. Een gevoel dat niet beïnvloed is door wat televisie ons opdringt, maar een authentiek gevoel. Zelf gecreëerd door onze eigen fantasie, gevoed door onze eigen wensen en behoeften. Hoe sterk is de invloed van televisie wel niet. Vraag je je wel eens af hoe jouw zienswijze over bepaalde onderwerpen zou zijn, wanneer die niet gevoed zou zijn door de televisie?

Hoe zou onze Kerstmis er uitzien wanneer we slechts onze eigen overleveringsverhalen hadden?

Ik mijmer daar vaak over tijdens dit soort dagen.

Gisteren, 2e Kerstdag 2013, zaten we met Kelly, Kirsha, Leon, Emma, Leonie, Rick, Susan en Jochem om tafel. Kadootjes uitwisselen, uitpakken. Koffie, thee, chocolade en warme gesprekken. Soep om fysiek van binnen warm te blijven en gevoed worden. Toen de kinderen met andere sociale verplichtingen weg waren, hebben we met Kelly, Susan en Jochem de gourmetgrill aangezet. Heerlijk gegeten. Daarna Monopoly gespeeld. Dit hadden we van Kelly, Kirsha en Leon gekregen. De hele avond zijn we bezig geweest met huizen kopen, verkopen, rijk worden, armoede voorkomen. Het was gezellig. Zo simpel, klein en warm.

Toen dacht ik. Dit is nu mijn Kerstgevoel. Dit is zoals het diep van binnen bij mij past. Dit is nu echt helemaal mijn Kerstgevoel. Zonder inbreng van televisie is dit waar ik blij van word.

Hoe zit dat met jouw Kerstgevoel; jouw helemaal eigen, persoonlijke Kerstgevoel?

Kerstgevoel
Getagd op:        

2 gedachten over “Kerstgevoel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *