Ik maak me zorgen over de vluchtelingenstroom. Ernstige zorgen zelfs. Ik vrees. Ik huiver en ik voel soms kilheid over mijn e43dd7d1-2d99-457e-9b28-64aa28b10cd2_HH_20281743_preview2huid jagen als ik lees over dit onderwerp.

Wanneer ik lees in die artikelen, zie ik media hun waarheid verkondigen; die er op gericht is om stemming te creëren, nieuwswaarde te vergroten, mensen te vermaken.

Wanneer ik lees onder de artikelen en op Facebook en andere social media wat mensen als jij en ik daarover te melden hebben, dáár maak ik me zorgen over.

Over angst die een vruchtbare bron is voor intolerante bemerkingen, soms grove beledigingen en verwensingen en braaksels van teksten. Dat is waar ik me zorgen over maak.

We zijn bang voor vluchtelingen?

Ik maak me geen zorgen over de 7.000 mensen die huis en haard verlieten om hun leven te redden. Ik maak me zorgen over de roddel en achterklap die steevast de teksten van de angstige nederlanders vergezellen. Dat het alleen mannen zijn en liefst ook nog terroristische infiltranten. Dat Nederland vol is en er geen geld is. Al die verhalen zijn met enkele simpele feiten te weerleggen. Echter wil men dat niet horen. Men wil angst uiten. Boos doen. Richting geven aan gepolariseerde gevoelens die jaar na jaar gevoed werden door eveneens bange mensen.

Even he? Wanneer we 7000 mensen verdelen over Nederland, dan spreken we over enkele tientallen mensen per gemeente. Wie eet daar een boterham minder om, mist zijn of haar recht op een vaatwasser? Het enige juiste antwoord daarop is; Niemand. De veiligheid van onze dochters (ja, ik heb er zelf 2) is niets meer in het gedrang dan nu.

En ja. Er wordt al zoveel mogelijk lokaal opgevangen. In Turkije zijn al bijna 2 miljoen Syriërs opgevangen. Nederland vangt er nu 7.000 op. Omdat het onze sociale verplichting is in de wereld die sinds de uitvinding van vliegtuigen en internet ineens niet meer zo groot is.

Ik maak me zorgen over dat angstige onbegrip, de soms overduidelijke domheid van reacties van mensen die niet verder kijken dan  het holle geroep van sommige politici en stemmingmakers. Sommige sites op het internet maken er een sport van om allerhande fantasieën aan elkaar te breien tot een haat-blog waar de honden geen brood van lusten. Laat ik als voorbeeld E.J.Bron noemen. Google die maar en lees de ene ongefundeerde hatelijkheid na de ander.

Het frappante is dat we de ene vluchteling nooit kwijt willen, omdat die Piet een traditie van ons is geworden en dat we de andere vluchteling, zonder deze te kennen, niet kunnen luchten of zien. Deze inconsistentie ken ik nog van mijn tijd als COA medewerker: bij de komst van een AZC werd telkens geprotesteerd en bij het vertrek evenzo. Dan bleken het ineens mensen te zijn, die soms ook gewoon net als jij en ik een gezin proberen groot te brengen en die veiligheid zoeken en bovendien soms nog verdraaid lekker bleken te kunnen koken ook.

De hatelijke krabbels op social media, de spandoeken op tunnels en al dat soort uitingen geven voor mij uiting aan een verkapte angst. De politiek antwoord niet en gaat stomweg door met het gebaande pad. Doet of de neus bloed en regels van de EU worden opgevolgd, zodat kiezers de politici daar niet op gaan afrekenen, want… tja de verkiezingen zijn altijd weer in aantocht tenslotte.

Eigenlijk is mijn niet wetenschappelijk onderzochte conclusie: we zijn bang voor vluchtelingen. En die zijn bang voor hun leven. Waar zijn wij eigenlijk bang voor?

Feitelijke benaderingen

Zullen we met ons allen eens diep ademhalen en terugkeren naar feiten? Zullen we eens diep ademhalen en de kalmte bewaren? Zo’n vaart loopt het allemaal niet.

https://decorrespondent.nl/3328/15-vragen-en-antwoorden-voor-wie-de-draad-kwijt-is-in-het-vluchtelingendebat/127944960-64434f1c

http://www.designmadeingermany.de/2015/91231/

http://www.carenederland.org/dossier-syrie/

http://www.vluchtelingenwerk.nl/feiten-cijfers/landen-van-herkomst/syrië

Weet je…. Google maar eens rond over feiten rondom deze situatie. Het is vreselijk wat er gebeurt, maar dan voor Syriërs. Niet voor ons. Wij hebben het goed hier. Laten we dat niet vergeten. Ook de armen in Nederland met een bijstanduitkering. Wanneer je de pyramide van Maslow erbij pakt, dan maken wij ons vooral druk om de bovenste 3 niveau’s. De mensen in Syrië maken zich nu druk om de onderste laag, want die is niet meer beschikbaar in hun land.

Hand uitsteken?

Laten we gewoon aardig blijven en tolerant, Nederlanders zeg maar, waar we bij anderen zo beroemd om zijn. Laten we onze helpende hand uitsteken. Bruggen bouwen. Daar zijn we goed in. Het afbreken daar zijn anderen beter in. Laten we dat gewoon over aan terroristische groeperingen als Islamitische Staat enzo? Ok?
Zullen we dan nu onze hand uitsteken naar deze mensen die onze hulp zo hard nodig hebben? Alsjeblieft?

Zorgen over de vluchtelingenstroom
Getagd op:                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *